Plantdag in Reeuwijk, De Lansing

Op dinsdagochtend 27 februari komen de vrijwilligers van Trees for All met bussen aan bij een nu nog braakliggende kavel vlak bij De Lansing, een nieuw natuurgebiedje op de grens van Boskoop en Reeuwijk, aan de Randenburgseweg. De Stichting Landschapsfonds Alphen heeft daar samen met de vrijwilligers van Trees for All zo’n 2750 bomen geplant. Uiteindelijk komen er in totaal ruim twaalfduizend bomen. Stef Röell is manager Bos en Klimaat bij Trees for All en verantwoordelijk voor het vormgeven en organiseren van projecten in Nederland en in het buitenland.

“Langzamerhand zitten we op behoorlijk veel plekken”, vertelt Stef, terwijl hij zelf met een schep in zijn handen staat. “We zijn actief in Mexico, Costa Rica, Bolivia, Tanzania, Ghana, Madagaskar, Indonesië, Vietnam. Ook in Europa zijn we aan het uitbreiden. Uiteraard hebben we in Nederland ook heel veel mooie projecten. Op dit moment zijn we actief op meer dan vijftig locaties. Zo zijn we nu hier in Reeuwijk en ik vind het fantastisch! Het is écht een mooie plek. Je ziet dat als je hier investeert in extra groen, je meteen een boost geeft aan de biodiversiteit en de ruimtelijke beleving. Dat is écht prachtig!”

Heeft het ook een recreatief aspect?

“Een van onze doelstellingen is dat we natuur beleefbaar maken. We denken dat het belangrijk is dat mensen in contact komen met natuur. Wij letten er altijd op dat een project toegankelijk en beleefbaar is. Met dit project dragen we ook weer bij aan een groenere, meer diverse omgeving, wat bijdraagt aan de kwaliteit van het landschap.”

Maar kunnen mensen hier straks ook een rondje lopen?

“Jazeker, er wordt hier ook een wandelpad aangelegd. Op 16 mei wordt het project officieel geopend. Een aantal wethouders plant op die dag hier symbolisch een laatste boom. Ook dat is belangrijk. Je moet communiceren over wat je doet. Wat hier gebeurt is een mooi verhaal. Mensen raken erdoor geïnspireerd. Dat is mooi.”

Wat betekent dit bos voor de biodiversiteit?

“We planten hier een heel divers loofbos, met inheemse en herkenbare soorten. Als ik zo om me heen kijk, dan zie ik kornoelje, wilgen, vlier... Daarmee creëer je een grote variatie voor veel verschillende dieren en insecten. Je kan ervan uitgaan dat op elke soort weer andere insecten afkomen. Ook zitten er beshoudende struiken bij, wat goed is als voedselbron voor vogels. Het is eigenlijk een hele keten die je steunt en aanzet. We richten het hier in als een robuust landschapselement. Waarmee je het ecosysteem als geheel ondersteunt.”

De bomen worden geplant via de Miyawaki methode. Wat betekent dat?

“De gedachte is dat je heel dicht op elkaar plant. Met veel variatie in soorten. Daar is in Japan veel ervaring mee opgedaan en ook IVN werkt hier in Nederland mee. Het idee is dat je op die manier sneller tot een biodivers bos komt. Daar zijn goede resultaten mee behaald. Ik vind het heel leuk omdat ik het vandaag voor het eerst op deze manier ga doen.”

Over hoeveel jaar denk je dat hier een echt bos staat?

“Wat mij betreft is het volgend jaar al een echt bos. Over drie jaar zal je er niet meer overheen kunnen kijken. En over tien jaar denk je van ‘wauw, wat is hier gebeurd’?”

Wil je tenslotte nog iets kwijt?

“Ik vind het fantastisch dat de SLA het initiatief heeft genomen om dit te doen. Voor ons is het elke keer een enorme zoektocht om de juiste plekken te vinden. Dus als mensen het idee hebben dat ze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een mooi project, neem dan gerust contact met ons op. Altijd welkom!”