Woensdag 16 oktober was de raadszaal van het Alphense stadskantoor gevuld met zo’n 130 natuurliefhebbers, die afkwamen op het tweede natuursymposium van de Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn e.o. (SLA) en Vogelpark Avifauna. Het thema van de bijeenkomst luidde ‘Met passie werken we samen aan onze natuur’. Diverse sprekers gaven daar, vanuit hun eigen betrokkenheid, invulling aan. Wethouder Relus Breeuwsma, verantwoordelijk voor onder andere natuur en milieu, is blij met de grote opkomst. Immers, natuur speelt een belangrijke rol in de gemeente Alphen aan den Rijn, midden in het Groene Hart. Inwoners vinden er ontspanning, kunnen daadwerkelijk in hun directe omgeving natuur ontdekken en beleven. De wethouder doet dat ook, hij geniet al van de natuur in z’n eigen tuin in het buitengebied van Hazerswoude-Dorp.
Weidevogelproject
“Agrarisch natuurbeheer doe je samen”, vertelt Willy Kempen, coördinator Weidevogelproject Koudekerk van boerencollectief de Groene Klaver. Het collectief zet zich in voor het bevorderen van de biodiversiteit, schoon water, een gezonde bodem en zuivere lucht. In 2023 is een nulmeting gedaan waaruit bleek dat er veel weidevogels zijn, maar dat kuikenoverleving laag is. Het aanleggen van plas-dras plekken, bloemrijke slootoevers en het plaatsen van loopplanken over sloten met steile oevers, zijn maatregelen waardoor kuikens makkelijker uit het water kunnen komen.
Bekend maar onbemind
“Mussen4Alphen zet zich in voor de huismus”, zegt Peter van den Akker. Het bekende vogeltje blijkt toch onbemind. Het ontbreekt vaak aan nestgelegenheid, beschutting, voedsel, zand en water. Dat kan je verbeteren door nestkasten op te hangen, mussentorens te plaatsen en voersilo’s op te hangen, valt te lezen in het plan van aanpak met de titel ‘Alphen aan den Rijn zet zich in voor de huismus’.
Weidevogels en ganzenschade
Niels Oostdam heeft, als jonge agrariër, het geluid laten horen hoe je het dilemma van zorg voor natuur en weidevogels kan combineren met het boer zijn. De boer heeft land nodig om veevoeder te verkrijgen, dit vraagt een bepaalde omvang en maaibeleid. Dit staat soms haaks op de wensen vanuit de weidevogels. Door land te bestemmen voor zowel het een als het ander, krijg je een acceptabel evenwicht.
Groene ambitie is één, maar realisatie een mooie uitdaging
Dennis van Schijndel is stadsecoloog van de gemeente Alphen aan den Rijn. Zijn presentatie draagt de titel ‘Groene ambitie is één, maar realisatie een mooie uitdaging’. Als stadsecoloog stelt Dennis het ecologisch beleid op, adviseert en denkt mee als het gaat om ecologische vraagstukken en informeert inwoners. Het ecologisch beheren van de bermen in de gemeente is een van de ambities, net als het realiseren van natuurvriendelijke oevers. Amfibieëntrapjes in de putten van Boskoop en trapjes voor eenden in Benthuizen zijn inmiddels gerealiseerd.
Doe klein en denk groot!
Onder dit motto maakt de SLA de natuur zichtbaar en tastbaar voor de burger in Alphen aan den Rijn en omgeving. Zo werkt de stichting aan natuurbeleving en natuurherstel om de biodiversiteit te vergroten en worden er diverse ‘wandelommetjes’ uitgewerkt en gepubliceerd. Zo zorgen kleine stukjes natuur voor een groot natuurnetwerk, vertellen Stef Strik (natuurkenner) en Sjaak van der Vlies, projectleider bij de SLA. Een pas gemaakte film over de activiteiten van de SLA beleeft vandaag z’n première. Natuurvriendelijke oevers en weidevogels, hoogstamboomgaarden, Boskoopse houtakkers, boerenlandpaden, geriefbosjes, de patrijzen rond het Bentwoud en het IJsvogelproject passeren de revue. Meest recente wapenfeit is het nieuwe natuurgebiedje De Lansing, waar SLA en Trees for All samen met vrijwilligers zo’n 2750 bomen hebben geplant.
Zuinig zijn op onze kwetsbare aarde
John de Hoon, directeur van Avifauna, vertelt dat het vogelpark opvang biedt aan vogels die als illegale handelswaar worden onderschept of niet goed worden verzorgd. Deze vogels kunnen niet terug naar hun oorspronkelijk leefgebied, maar worden bij Avifauna wel zorgeloos oud. Verder draagt Avifauna bij aan de instandhouding van inheemse en uitheemse dier- en plantsoorten. De herintroductie van een specifieke papegaai op Aruba en een onderzoek naar de kansen voor de kroeskoppelikaan in Nederland zijn voorbeelden daarvan. Door het creëren van nieuwe natuur worden vogels, insecten en andere dieren aangetrokken. In het park leren bezoekers over flora en fauna. Jaarlijks verzorgen ze voor zo’n 15.000 leerlingen lessen over natuur, milieu en duurzaamheid. Zo stimuleert Avifauna het besef dat we zuinig moeten zijn op onze kwetsbare aarde.
Na afloop gingen de bezoekers niet met lege handen naar huis. Ze kregen – vers van de pers – vier folders met wandelingen over boerenlandpaden in de omgeving mee. De wandelingen zijn digitaal beschikbaar op www.landschapsfondsalphen.nl/boerenlandpaden